[Bahasa Jawa] Benar Apa Salah?


Sore ini makan malam di warung belakang kantor. Yang jualan orang jawa, di sini saya menemukan sesuatu yang bagi saya agak unik.
Nganggo.jpg
Ketika membayar saya berkata:

“Sampun mas, ayam kalih the anget.”

Sang penjual bertanya;

“Mboten mbekta tahu tampe mas?”

Saya agak berpikir sejenak, namun langsung menjawab:

“Mboten pak.”

Setelah membayar, sambil berjalan saya berpikir mengenai kata-kata penjual tadi, yaitu kata “mbekta”.

Mbekta itu adalah bahasa krama dari nggawa, artinya membawa.

Lho berarti kalimat : “Mboten mbekta tahu tempe mas?”

itu ngokonya:

“Ora nggawa tahu tempe mas?”

Yang artinya:

“Tidak membawa tahu tempe mas?”

BUKAN! Maksud dari penjual itu adalah

“Tidak pakai tahu tempe mas?”

Saya langsung tahu maksud penjual tersebut karena teman saya yang asli Boyolali suka menggunakan kata “nggawa” yang maksudnya adalah “nganggo”.

Hal yang sama di temui ditemui di daerah Surabaya, Malang dan sekitarnya. Di sana pengganti kata “nganggo” adalah “nggawe” yang artinya tetap “memakai”.

Padahal pada bahasa jawa baku kata “nggawa” artinya “membawa” dan kata “nggawe” artinya “membuat”.

Ketika masih dalam bahasa ngoko, mungkin tidak masalah. Namun ketika sudah menjadi bahasa krama seharusnya dikembalikan ke kata bakunya.

Saya pernah mendengar, orang Surabaya berkata:

“Ngunjuke ndamel es napa boten?”

Yang maksudnya:

“Minumnya pake es apa tidak?”

Seharusnya 2 kalimat di atas menjadi :

“Mboten ngangge tahu tampe mas?”

Dan

“Ngunjuke ngangge es napa boten?”

Jadi…penggunaan bahasa jawa tersebut Benar apa Salah? Menurut saya sih Salah, namun saya kan bukan pakar Bahasa Jawa, moga saja ada pakar bahasa jawa yang membaca tulisan ini

Iklan

30 pemikiran pada “[Bahasa Jawa] Benar Apa Salah?

  1. ah.. nek malang-an sak ngertiku iku ngene..

    “ora nganggo tahu tempe mas?”
    “ngombe-ne nganggo es opo ora?”

    gak onok crito alus-2an.. :mrgreen:
    *soale ra iso kromo.. xixixi..

    Suka

  2. sama juga kasus; iwak dan daging, pakdhe… malah bingung kosa-katanya…

    iwak = ikan, contoh = iwak sapi [ikan sapi atau daging sapi?]

    Suka

  3. Kalo dijatim dinggo = digawe..

    Digawe = dibuat = dibuat sesuatu untuk = dipakai
    > benar

    Dinggo = dipakai.(jelas)benar

    Imo.Sebenernya salah sih,tapi kalo dirunut dr uraian digawe = dipakai, bisa masuk juga..
    Imo lain,Digawe = nyambut gawe = kata kerja= kerja untuk= dipakai = dinggo > benar

    :mrgreen:

    Suka

  4. ramalan jayabaya “wong jowo ilang jawane” pelan tapi pasti mulai terlihat. Disekitar saya yang bisa dibilang kampung sekarang anak kecil/TK ngomongnya udah bahasa indonesia semua. 😥
    diajak ngomong jawa ngoko aja berlepotan, apalagi kromo… duh!
    terus disekolah pelajaran bahasa jawa malah jadi momok menakutkan dibandingkan pelajaran bahasa inggris.

    Suka

  5. menurut pendapat saya, perbedaan pengucapan tetapi sama dalam arti lebih disebabkan oleh beragamnya dialek, yang artinya kita kaya akan budaya.
    memang kalau di persepsikan dengan bahasa jawa yang brlaku di jogja, kata-kata “mbekta” dan “ndamel”, pada percakapan diatas, tidak cocok dengan kondisinya.

    di jogja (kota) tidak ada kata “mbekta” tetapi “mbeta” yang artinya membawa, sedangkan dalam percakapan diatas kedua kata tersebut seharusnya “ngagem”,

    di daerah jogja sendiri juga banyak kata-kata yang berbeda pengucapan tetapi sama artinya, seperti: lali dan leli, atau njedhot dan njeblug, arek dan arep, dan masih banyak lagi

    dan di jogja tidak ada daging, tetapi ada iwak sapi, iwak wedhus, iwak mas,iwak sepat, dll namun tidak ada iwak krupuk….

    Suka

  6. Sopo Nganggo mesthine sing Nggawe
    Sopo sing Arep kok dadine Kate
    Kowe iku Kon dadi arane
    Arane Uwong iku Arek kene……

    feat Genk Kobra – Judulnya Jawa Timur…(apik2 lho lagune pakdhe.. :mrgreen: )

    Nggango klambi – Nggawe klambi (dudu njahit utawi ndamel rasukan)
    Arep menyang kutho – Kate nang kutho
    Arep opo ora – Arep opo ora (arti lan lafal sami)
    Uwong edan – Arek Edan
    Sesuk isuk – Mene isuk

    Mboten wonten ingkang leres utawi klenthu…
    sedoyo meniko manut nilai sejarah / historical lan kebudayaan, ugi mboten kesupen kebiasaanipun piyambak2.
    Basa Jawa sanes kagungan e, priyagung Jogja Jawa tengah, Jawa timur, utawi jawa barat setengah (cilacap,banyumas,cirebon) khanti dewe2 golek menange dewe2 kroso bener piyambak2, ananging monggo sareng2 di pun uri2… leres mboten?

    Bahasa Indonesia, bahasa
    Inggris dan bahasa-bahasa yang lain pun memiliki bahasa serapan masing2 daerah sehingga memunculkan adanya logat dan dialek, IMHO :mrgreen:

    @bro noFUN
    Sing penting Mboiz.. oyi!
    Malang e ngendi a sam?

    Suka

  7. wis mesisan wae.. promosi lagune Genk Kobra… 😆 🙄

    Genk Kobra 2009 MERAJUT NUSANTARA – JAWA TIMUR

    Sopo Nganggo mesthine sing Nggawe
    Sopo sing Arep kok dadine Kate
    Kowe iku Kon dadi arane
    Arane Uwong iku Arek kene

    Jawa Timur neng pinggire pulo Jowo
    Nyebrang laut tekane pulo Meduro
    Daerah Industri kuwi Gerbang Kertosusilo
    Pancer tengahe ono ing Suroboyo

    Tapal kuda istilah kanggo daerah wetan
    Mlipir pantai tekane kutho pacitan
    Mojopahit Kerajaan gedhe ing Nuswantoro
    Kari bekase ono ing Mojokerto

    Tanjung Perak iku jeneng Pelabuhane
    Pancen penak yen dolan karo pacare
    Apel Malang enak rasane
    Apel prawan ojo suwe suwe

    Suwar suwir panganan khas etan kono
    Pasir putih neng arahe situbondo
    Bondowoso enak tapene
    Karo konco sing rukun wae

    Reoge Ponorogo, Waroke Suromenggolo
    Kerapan sapi meduro, Tradisine rakyat pesta
    Alase, Alas Purwo mentok tekan Watu Ulo
    Ketapang Banyuwangi numpak Ferry tekan Bali

    Gunung Bromo lewat kutho Probolinggo
    Numpak jaran mesthi tekan Ndukur kono
    Tulungagung kulak marmer
    Ngombe Tuak, turune ngleker

    Interlude 1.

    Jawa Timur neng pinggire pulo Jowo
    Nyebrang laut tekane pulo Meduro
    Daerah Industri kuwi Gerbang Kertosusilo
    Pancer tengahe ono ing Suroboyo

    Kutho Gresik ono pabrike sing gedhe
    Gedhe tenan ora iso dibayangke
    Semongko Bajul Bojonegoro
    Bacut ucul yo di ikhlasno

    Pasuruan dolan neng taman safari
    Nonton macan, singo ning sing ati-ati
    Bengkel sepur neng Madiun
    Ojo mundur mengko mundhak getun

    Interlude 2.

    Lewat Blitar ziarah makam Bung Karno
    Neng Kediri ngelingake Joyoboyo
    Mampir dhisik golek tahu
    Mbolak-mbalik, sirahku ngelu

    Jombang iku kuthone Kiai lan santri
    Menyang kono nonton ludruk ojo lali
    Munggah Batu trus neng Malang
    Mlaku-mlaku golek kembang-kembang

    Coda.
    Bali mampir neng Jember, wis kelakon muter-muter
    Muter Jowo kalangan lewat kuthone Lumajang
    Babat Tuban Lamongan, Momong konco angel tenan
    Sidoarjo nasibe, dadi rejo mengko tembe

    Tebu Ireng – Langitan – Asembagus – Tegalsari
    Gontor – Tremas Pacitan, Pertapane poro santri
    Candine Panataran bekase sih edi peni
    Telogone sarangan, Magetan trus Maospati

    Holobis kuntul baris, tekan ngawi kentekan Bis
    Holobis kuntul baris, adem tenan tur meh grimis
    Holobis kuntul baris, enake trus nahu petis

    Suka

  8. Ngayogyokarto – Ngajogjakarta

    witing klapa jawata ing ngarcapada
    salugune niki geng kobra
    pancen nyata…
    kulo saking surakarta njajah nagri ngayogjakarta

    ngayogjakarta, kuthane aman, berhati nyaman
    kota seniman, kota pelajar, lan kabudayan

    malioboro trus ngidul kuwi kraton yogja
    kantor pos gedhe ngarepe senisono
    ning dhek mbiyen saiki wis ora ana
    beteng vredeburg biyen panggonane landa

    golek gudheg ning mijilan mesthi ana
    ndelok munyuk lan gajah ning gembiraloka
    arep santai ning laut bablas kidul kana
    parangtritis, parangndhog, parangkusuma

    mbantul, prajatamansari, ben ra ucul yo digondheli
    sleman sembada, eman-eman marai gela

    tuku manuk ning ngasem sor pulau cemeti
    kaliurang, nggon adhem ning lereng merapi
    cemilane jadah, tempe bacem, ngangeni
    goa slarong ngelingake perang jaman kumpeni

    gajah mada, iain, kalijaga, uii
    panggonane wong pinter sing pada setudi
    stasiun tugu, lempuyangan, nggon kreta api
    numpak sepur saka kana tekan ngendi-endi

    gunungkidul handayani, bacut ucul angel nggoleki
    kulonprogo binangun, karo kanca mbok ya sing rukun

    ngayogjakarta, kuthone aman, berhati nyaman
    kota seniman, kota pelajar, lan kabudayan

    borobudur, prambanan, kuwi candhi gedhe
    taman sari, pemandian, ning kari bekase
    tari srimpi lan gambyong sakgamelane
    yen ditonton mesti wae yo nyenengake

    daerah yogja ono papat kabupatene
    gunungkidul, sleman, bantul, kulonprogo batese
    dalad, sangi, lan nyothe kuwi basa premane
    yen takpikir aku mesthi kekelen dhewe

    sanga papat punjul enem
    menawi lepat nyuwun ngapunten
    sanga papat punjul enem
    kulo niki lulusan pakem

    sikil gudhig aja dikukur lan dithithil
    tangan reget aja nggo uthik-uthik upil
    sirah mumet lan ngelu padha ngombea pil
    dadi uwong sing pinter aja dadi pokil

    susruk wajan nggo nggoreng krupuk kuwi sothil
    mbok ya anteng tangane, aja padha nggrathil
    benik ucul dondomi ben ora prithil
    dadi uwong sing sugih aja dadi uthil

    sikil gudhig aja dikukur lan dithithil
    tangan reget aja nggo uthik-uthik upil
    sirah mumet lan ngelu padha ngombea pil
    dadi uwong sing pinter aja dadi pokil

    susruk wajan nggo nggoreng krupuk kuwi sothil
    mbok ya anteng tangane, aja padha nggrathil
    benik ucul dondomi ben ora prithil
    dadi uwong sing sugih aja dadi uthil

    Suka

  9. pak dhe, kalimat pertama ‘ayam kalih teh anget’ kuwi keliru pak dhe, saumpomo di ngoko ne dadi ‘pitik loro (2) teh anget’
    kalih kuwi artine dua, lha lek kaliyan kuwi artine karo

    Suka

  10. dibuka dulu buku wasis basa jawi nya…
    pakemnya ya dari situ, tapi sekarang sih jadi campur aduk, sama seperti bahasa indonesia….

    selama orang ngerti maksudnya ya akhirnya dimaklumi, namun kalo benar atau salah ya….kembalikan ke aturan bakunya..
    he…

    Suka

  11. ana parikan mbulet-mbulet
    ana sing pener ana sing njlimet
    nyoba melu nimbrung pupung sih anget
    timbang mikir utang sirahe mumet

    seneng susah dirasakke bareng
    luput bener sing penting meneng
    aja kakehan ngomong yen pengen diarani anteng
    sing penting aku isih luwih ngganteng

    Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s